Vil du skrive for Replikk» #35? Tema: Konkurranse

Konkurranse er overalt, alltid.

Siden tidenes morgen har det vært konkurranse. Rovdyr mot byttedyr. Kain mot Abel. David mot Goliat. Historien er full av konkurranser. Roma mot Kartago. Saladin mot Rikard Løvehjerte. Kennedy mot Nixon. Det har vært konkurranser om land, om oppdagelser og om makt. USA vant kappløpet mot atombomben, mens Norge kom først til Sørpolen.

Man ser konkurranser i kunst, i musikk og i film. Homer skrev om hvordan den trojanske hesten avgjorde konkurransen om Troja, mens i Kjell Aukrusts verden konkurrerer Solan og Ludvig for å vinne Flåklypa Grand Prix. Kunst handler ikke bare om konkurranser, den kan også være konkurranser. Diego Maradonas mål mot England en sommerkveld i 1986 kan ikke sies å være noe annet enn kunst. Å konkurrere ble gjort til et ritual av antikkens grekere, og fremdeles er de olympiske leker en verdensbegivenhet. Og hvem har ikke sittet oppe en sen kveld for å se hvem som stikker av med prisen for «beste film»?

Konkurranse handler ikke bare om de store duellene mellom imperier, oppdagere og selskaper. Livet er fullt av små og store konkurranser. Noen må konkurrere som sin kjæres gunst, eller sine foreldres oppmerksomhet. Mange har konkurrert om spilletid på laget, mens andre igjen konkurrerer om å være flinkest i klassen.

Alle konkurranser har likevel noe til felles. De skaper vinnere og tapere. Helter og monstre. Var Nazi-Tyskland resultatet etter konkurransen som kostet millioner livet mellom 1914 og 1918? Hva blir konsekvensene av dagens konkurranser om ressurser, makt eller fortjeneste? Hvordan påvirker et tap eller en seier menneskesinnet?

Replikk #35 skal utforske temaet konkurranse. Vil du vinne redaksjonens gunst og skrive i vårt neste nummer?

Vi legger vekt på å fremme unge skribenter, men slipper også til etablerte forfattere. Alle innsendte tekster vil få seriøs skriftlig tilbakemelding fra vår redaksjon. Bidragsytere som velges ut til publisering vil dra nytte av konkrete redaksjonelle innspill til form og innhold i teksten.

Er du interessert i å bidra eller har spørsmål kan du kontakte redaksjonen på replikk@uib.no.

FRIST FOR FØRSTEUTKAST: 15. februar 2013

For nærmere informasjon retningslinjer om tekstbidrag finner du her.