Manuslokkar #36: FORSVAR

REPLIKK” #36, TEMA: FORSVAR

Maginot Line, Maginot Line,
Thought you were so safe and strong.
Maginot Line, Maginot Line,
Stupid! Stupid! You were wrong.

(Geoff Berner, Maginot Line)

I 1940 trodde Frankrike de kunne forsvare seg mot Tysklands blitzkrig bak festningsverket Maginotlinjen. De tok feil. I Norge dro gutta på skauen for å drive motstandskamp. I dag har krigen forflyttet seg fra festningsverk til cyberspace og det norske forsvaret fra skauen til ørkenen. Er det da fremdeles et forsvar? Og hva betyr det egentlig at angrep er det beste forsvar?

Den noble kunsten det er å forsvare sine egne meninger har beveget seg fra retorikerne i de greske bystatene, til det skrevne ord i bøker, aviser og endt opp i en digital forsvarskamp på Twitter. Andre har en juridisk rett til å bli forsvart. Uansett om forbryteren heter Hermann Göring eller Anders Behring Breivik.

Men forsvar foregår ikke bare ute i den store verden. Det foregår nær oss hver eneste dag. Hva er det som skjer når immunforsvaret brytes ned? Hvorfor er noen alltid opptatt av å forsvare det bestående i samfunnet? Hvorfor havner norske politikere på defensiven i møtet med pressen?

REPLIKK #36 skal utforske temaet forsvar. Forsvarer du en plass i Replikk?

Vi legger vekt på å fremme unge skribenter, men slipper også til etablerte forfattere. Alle innsendte tekster vil få seriøs skriftlig tilbakemelding fra vår redaksjon. Bidragsytere som velges ut til publisering vil dra nytte av konkrete redaksjonelle innspill til form og innhold i teksten.

Er du interessert i å bidra eller har spørsmål kan du kontakte redaksjonen på replikk@uib.no.

FRIST FOR FØRSTEUTKAST: 1. september 2013

Se her for nærmere informasjon om retningslinjer for tekstbidrag.