Manuslokkar #37: BYEN

REPLIKK” #37, TEMA: BYEN

I monster pick-up truck
traff han storbyen.
Gløymt va spenetråkk
og havregryn.

(Stein Torleif Bjella, Øvre-Ål Resort)

Fortellingen om byen finnes overalt. Enten det er historien om odelsgutten som reiser fra bygda og inn til byen for å starte nye eventyr og vinne halve kongeriket eller tørre tall fra Statistisk Sentralbyrå som avslører en stadig større sentralisering rundt de store byene. Hva er det som gjør at byen har en så sterk tiltrekningskraft på oss? Ikke bare blir vi dratt mot byene, vi blir oppslukt av den. «Bergen, du er ikke en by, du er en tilstand i min sjel», sang Ole Paus. Kanskje det er nettopp derfor byutvikling er en sikker måte å vekke innbyggernes engasjement på? Uavhengig om det er Bybanen i Bergen eller bilveier i Bogota.

Forklaringen kan også være det faktum at byen opererer på flere plan. Byen er en økonomisk og politisk maktfaktor. Fra et historisk perspektiv er det lett å bli fascinert av de sterke bystatene i Europa, som var økonomiske sentrum og satte sitt preg på statsdannelsen på hele kontinentet. Like mye er byen også de nære ting som er med på å gi deg identitet. Som tilhørigheten til den lille nabolagskafeen eller sosiolekten de bruker kun i din bydel.

REPLIKK #37 skal utforske temaet byen. 

Vi legger vekt på å fremme unge skribenter, men slipper også til etablerte forfattere. Alle innsendte tekster vil få seriøs skriftlig tilbakemelding fra vår redaksjon. Bidragsytere som velges ut til publisering vil dra nytte av konkrete redaksjonelle innspill til form og innhold i teksten.

Er du interessert i å bidra eller har spørsmål kan du kontakte redaksjonen på replikk@uib.no.

FRIST FOR FØRSTEUTKAST: 15. februar 2014

Se her for nærmere informasjon om retningslinjer for tekstbidrag.